Ael pisze:Nowy? Pojęcie względne

skąd ta zmiana w typowaniu, Sorrow?
Poczytałem o głównych motywacjach i przyczynach posiadania tego, nie innego typu Enneagramu. Jedynka pasuje do mnie dużo bardziej niż czwórka.
Myślę że generalnie stereotypowe opisy typów mają ten problem że opierają się się na różnych typach MBTI i różnych innych czynnikach. Na przykład typowy opis jedynki bardziej pasuje do ISTJ. Ale jak dasz motywacje i przyczyny jedynki ENFP, uzyskasz inny wynik.
Na przykład pracoholizm brzmi jak próba uzyskania perfekcji przez kogoś kto ma dostęp głównie do Si i Te.
Z drugiej strony przed napadem z września 2005, kiedy moje problemy z pamięcią i koncentracją się znacznie pogorszyły, potrafiłem spędzić 7 godzin dziennie pracując nad swoimi projektami. Więc w ciągu jakichś 5ciu-6ciu lat mógłbym osiągnąć w czymś mistrzostwo i żyć pracą kreatywną czy coś.
Raczej główną przyczyną mojej alienacji jest bycie otoczonym przez nieczystych niż jakaś potrzeba bycia wyjątkowym.
Na przykład pamiętam że jak zostałem metalem to nie miałem jakichś specjalnych potrzeb bycia specjalnym indywiduum ale jak zorientowałem się że dużo jest tam pijaków, puszczających się, społecznych darwinistów, itp. to się mocno zawiodłem i zacząłem się widzieć dużo bardziej jako jednostka niż część jakiegoś ruchu.
Ale główną motywacją tu jest moralność, nie potrzeba wyróżniania się.
Ważna jest dla mnie wolność kierowania się własnym osądem i doboru towarzystwa, szczególnie w obliczu otoczenia przez nieczystych.